”Šilinukams” plojo italai


2005-07-13
”Šilinukams” plojo italai

Kauno “Šilo” pradinės mokyklos folkloro ansamblis “Šilinukai”, vadovaujamas Gražinos Kepežinskienės ir Jolitos Celešiūtės, neseniai grįžo iš tarptautinio folkloro festivalio Romoje. Kartu važiavo ir grupelė buvusių auklėtinių kanklininkų, dabar besimokančių 1-ojoje muzikos mokykloje. Juos parengė prityrusi pedagogė Alvyda Česienė.

“Vykome į festivalį “Tūkstantmetis muzikoje - dovana pPopiežiui Jonui Pauliui II”, į kurį mus pakvietė Italų-lietuvių kultūros asociacija ir tarptautinė organizacija VIVIMUS (“Gyventi su muzika”), - pasakoja ansamblio vadovė G.Kepežinskienė. - Šį festivalį organizuoja ir jam vadovauja seserys misionierės pianistė Daniela ir smuikininkė Rafaela Sabatini.”

Festivalis vyksta nuo 1999-ųjų, jame kasmet dalyvauja vis kito žanro kolektyvai. Romos aikštėse, bažnyčiose ir koncertų salėse po šio festivalio “vėliava” koncertavo ir keletas Lietuvos kolektyvų. Šiemet gražiausiose Romos bažnyčiose ir vienuolynuose pasirodė folkloro ansambliai. Pirmąjį koncertą “Šilinukų” ansamblis surengė Pagongiano miestelio saleziečių vienuolyne, kur jų pasirodymą stebėjo daug užsieniečių. Vaikams įsimintiniausias buvo pasirodymas Šv. Petro aikštėje, kur jie skudučiavo, Popiežiui Benediktui XVI laiminant tūkstantinę tikinčiųjų minią.

“Mūsų grupei Šventasis Tėvas parodė išskirtinį dėmesį. Jis palaimino vaikus ir pasveikino juos lietuviškai, paminėdamas, jog tarp maldininkų yra “Šilinukų” ansmblis”, - pasakojo ansamblio vadovė.

Daug žiūrovų plojimų vaikai susilaukė po koncerto Šv.Karlino bažnyčios kiemelyje. Čia koncertavo ir kartu su vaikais važiavę J.Naujalio muzikos mokyklos moksleiviai, tarptautinių konkursų laureatai broliai Aistis ir Artūras Gelusevičiai, groję obojumi ir gitara, taip pat fagotininkas Rolandas Šidiškis. Mažiesiems “šilinukams” Romos gyventojai ir svečiai negailėjo komplimentų už skudučiais, tradicinėmis ir šiuolaikinėmis kanklėmis atliekamas melodijas, vaikiškas giesmes, senovinius tautinius šokius: ulaną, šeiną, papliaušką, lietuvių liaudies ratelius ir dainas. Turiningos viešnagės metu mažieji folkloristai susipažino ne tik su Romos įžymybėmis, bet ir apsilankė Kaprio saloje, Asyžiuje, San Marine, Venecijoje.